woensdag 16 juli 2014

Almere, 16 juli 2014

Omdat er weer héél warm weer aan komt eentje uit de "oude doos" uit juni 2008: 

PLAY: Een Coole Zomer...
Prof Igor

Deze week zijn we aan de slag gegaan als een echt onderzoeksteam. Ik wilde jullie namelijk uitleggen hoe je optimaal van de koelelementen in de kooi kan genieten als het warm weer is. Nu heb ik met dit onderwerp zelf geen ervaring omdat mijn huidige huisje wat temperatuur betreft erg aangenaam is en deze zomer sowieso nog niet zo heet is geweest. Maar ik ben en blijf natuurlijk een Professor dus ik heb Suus en Yaya kritisch geïnterviewd en heb al het archiefmateriaal zorgvuldig doorgespit. Ook heeft mijn lieftallige assistente Lonneke een bredere literatuurstudie omtrent cavia’s en de zomer voor mij opgezet. De bronnen die zij geselecteerd heeft daarvoor wil ik jullie ook niet onthouden.

Wat is het?:

Concept: Een koelelement is een koud object in je kooi, ideaal als het warmer is dan 30 graden (voor sommige caafjes al boven de 25 graden in je woonomgeving) en je zelf je warmte niet goed meer kwijt kunt. Je kan op allerlei manieren hierop of tegenaan gaan liggen om je zelf het leven aangenamer te maken.

Materiaal: Bij ons zijn dat frisdrankflessen gevuld met water. Deze komen uit de vriezer en om te zorgen dat onze pootjes of tongetjes er niet aan vast vriezen is er een handdoek omheen gedraaid. Uit de koelkast kan trouwens ook prima. Dat is minder gevaarlijk maar het blijft wel minder lang koud.

Variaties: Naast onze eigen flesjes zijn er ook andere koel-ideeën in omloop (zie ook literatuurlijst). Sommige baasjes leggen stenen of tegels in de vriezer, anderen gebruiken echte koelelementen met koelvloeistof, weer anderen gebruiken bierflesjes of bier/frisdrankblikjes (uit de koelkast!! Geen bierflesjes of blikjes in de vriezer stoppen).

Gevaarlijk?: Houd er rekening mee dat wij altijd alles testen op eetbaarheid. Met name de echte koelelementen met koelvloeistof zijn hierdoor wat gevaarlijker. Let ook goed op dat de fles niet te vol is. Zolang die bevroren is valt het wel mee, maar als het gaat ontdooien heb je zo je kooi vol water staan. Het gebruik van een hoesje of handdoek is ook wel aan te raden. Het ligt lekker en zorgt ervoor dat we niet aan de elementen vastvriezen. Als je dit niet doet, let dan in ieder geval op dat het element niet te koud is als het de kooi ingaat.

Toepassing: Tijdens de interviews en het spitten door het archiefmateriaal heb ik de volgende posities kunnen abstraheren...
1) Genieten van een afstandje. Je hoeft helemaal niet perse op of tegen een koelelement te gaan liggen. Alleen de aanwezigheid van zo'n ding in je kooi zorgt er al voor dat de temperatuur een paar graden omlaag gaat. Suus suggereerde dat het wel een goed idee was als ik met een waaier de koele lucht haar kant uit zou wapperen. Tsssskk..
2) De Coole Cashew. Schitterend gedemonstreerd op de foto door Robbie van oma. Ja caafs, geef maar toe, de cashewhouding ligt gewoon lekker, toch? Robbie laat hier mooi zien hoe je dat optimaal combineert met een koelelement.
3) De buikstand. Tante Guiny staat hier lekker met haar buikje tegen de fles aan. Suus verzekerde mij dat dit volgens tante Guiny heel erg comfortabel en verfrissend was.
Hoe dan ook, het was in ieder geval erg effectief tegen tante Guiny's klotsende okseltjes, volgens Suus...
4) De standaardhouding. Ofterwel, er gewoon naast gaan liggen. Jan de Beer deed hier een poging om zijn onderkin zo sexy mogelijk te draperen voor Yaya. Terwijl Yaya er gewoon in de volle lengte naast ging liggen. Volgens Yaya is dit de optimale houding, het kost weinig energie (in tegenstelling tot de buikstand) en de lichaam-flescontactzone is hier erg groot.
5) De pannekoek. Ideaal als je een kruikje krijgt gevuld met ijsklontjes of een tegel uit de vriezer. Je klimt erop en je rekt je uit.....

Doe het zelf-factor?: Bijna ieder Vrouwtje of baasje heeft ergens wel een lege fles staan. En volgens mij hebben ze ook geen tekort aan handdoeken (in ieder geval niet als ik in bad moet :-S). Dus dat is in ieder geval erg makkelijk. Vul de fles niet helemaal, want water zet nog uit (Zie de grote cavia link). Ook de tegels zijn niet echt moeilijk. Het voordeel van de tegels is weer dat er meer in de vriezer passen.

Doelgroep?: Voor iedere caaf die in een ruimte woont waar het meer dan 30 graden celcius warm wordt. Oververhitting is heel erg gevaarlijk voor ons (zie link van Akhila)

Literatuurlijst
Lonneke wist door haar jarenlange ervaring precies waar de handige informatie staat en heeft mij daar dan ook op gewezen. Lieffie, bedankt hè!
www.degrotecavia.nl/zomertips.html Een hele uitgebreide pagina over hoe je Vrouwtje voor je moet zorgen in de zomer. De tip 'koop een thermometer' vind ik echt geweldig, want als het boven de 30 graden gaat dan krijgen wij caafs het erg moeilijk. En meten is weten, zeg ik altijd maar.
www.knoevel.nl Klik hier eerst op Cavia-informatie en dan op Zomertips. Deze site bevat vooral tips voor buitencaafs (en de Knoevelsite is sowieso op het medische vlak erg uitgebreid). Een hele goede tip hier vind ik de tip voor in de auto als je naar de dierenarts moet. Stop ons bij voorkeur helemaal niet in de auto met warm weer, want de temperatuur van een auto in de zon kan héééééél snel oplopen. Maar als het dan toch moet, doe dan een koelelement in de reiskooi.
Keep guinea pigs cool and comfortable in summer heat - Guinea Pig Today (June 8, 2012)
Heate-Stroke in Guinea Pigs - Peter Gurney
How to keep your guinea pigs cool in the summer - Happy Cavy Blog
In the heat of the moment - Guinea Pig Welfare

Heel veel groetjes uit het zonnige Amsterdam!

Professor Igor

4 opmerkingen:

  1. Oeh wat leuk om onze oude caafjes weer terug te zien op foto's! Blijft leuk om deze post weer te lezen, alle posts vsn Prof Igor eigenlijk... grtz guinygirlz

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Zeker weten!! Enneh, op dagen als vandaag zéér actueel ;-)

      Verwijderen